onsdag 20 mars 2013

3 påhittade ord

Tentakelsnäcka - Snäckan med bläckfisktentakler som sticker ut.

Snigelkobra - Varelsen med snigelögon som vecklar ut sina öron/gälar (för att skrämmas?).

Solfjädersfisk - Fiskarna som flyger över vattnet i "vingar" som påminner om hur man vecklar ut en solfjäder.

söndag 10 mars 2013

Ankomsten

Under de senaste svenskalektionerna har vi arbetat med ett nytt projekt, nämligen att "läsa" en bok som endast består utav bilder, till skillnad från de textfyllda böcker jag annars är van vid. Boken heter ankomsten och handlar (utifrån det vi tolkat från bilderna) om en man som lämnar fru och barn för att åka till ett främmande land.

Den symbol från boken som jag valt att reflektera kring är origami-fågeln. Den är en återkommande symbol genom hela boken och motivet på den första bilden i boken.
Mannen ger sedan den vikta fågeln till sin dotter som en avskedsgåva att inte ge upp hoppet innan han går på tåget och lämnar dem.
Fåglar överlag förekommer mycket ofta på bilderna, flickan ritar ett familjeporträtt där fadern har en fågel på armen och när han sedan sitter på skeppet bort från dem viker han ännu en fågel av brevet han skrivit. När han granskar den flyger hundratals vita fåglar över skeppet och mot hamnen där de ska av, och dessa fåglar ser faktiskt lite pappersliknande ut för man ser inga tydliga fjädrar på vingarna.

På en bild i boken som föreställer den stora, främmande staden finns en stor fågelliknande staty. Den har vingar och ett ägg i sin famn, men även armar. Fågeln kanske representerar trygghet och övervakande för ägget som är staden.

När mannen sitter i sitt rum några kapitel fram skriver han ett andra brev till sin familj. Han viker det sedan till en fågel som han lägger i en brevlåda och det lyfter mot skyn för att leverera brevet. Det dröjer flera månader och snön har till och med kommit men till sist får han hem ett brev innehållande en likadan origami-fågel av brev från fru och dotter och han rusar lyckligt ut mot en hiss ropar på sin familj som äntligen anlänt.

Jag tror att fågeln representerar hopp och lycka, han lämnade sin familj med en fågel som minne och i slutet får han tillbaka en fågel, kanske är det samma, som återförenar dem, och när de kramas flyger de riktiga fåglarna över dem.