tisdag 22 januari 2013

Medea

När vi läst histiorien om Medea och Jason valde jag att argumentera för Medea. Dels för att Jason väljer att lämna henne enbart för att själv kunna leva ett rikare liv, trots att han inte älskar kungens dotter, och dels för att Medea tvingas lämna landet på grund av detta. Att hon blir rosenrasande över sveket är enligt kungen inte acceptabelt, och Jason gör inte tillräckligt för att förhindra landsförvisningen. Detta trots han vet att Medea och deras två söner inte har någonstans att ta vägen. Sedan hon trotsat fadern och gift sig med Jason är hon inte önskad någonstans längre.

Körledarinnan "Jason, du smyckar vackert dina ord.
                         dock säger jag, med risk att stöta dig
                         det är ej rätt att överge sin hustru"
Körledarinnan berättar här, men på ett mycket milt sätt för att inte uppröra Jason alltför mycket, att även hon argumenterar för Medea.

Jag citerar även vad Angus sa under lektionen: "Medea lämnade allt för Jason, och Jason lämnade Medea för allt." Jag tycker det beskriver situationen perfekt, Medea var helt förtrollad av kärleken medan Jason prioriterade makt och rikedom, men det kanske var det han trodde var lönsammast i slutändan? Att kunga-titeln skulle kunna rädda de andra familjemedlemmarna från fattigdom.

1 kommentar:

  1. Ja, det finns goda skäl att argumentera för Medeas sak, det visar du! Och det Angus sa, det tål verkligen att vrida och vända på och fundera mera kring. Att lämna allt för någon, eller att lämna någon för allt...

    SvaraRadera